Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 23:16 - „ПОКОЛЕНИЯ И ВЪЗРАСТ В ПОЛИТИКАТА. БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД”
Автор: ljubovalkov Категория: Политика   
Прочетен: 1824 Коментари: 0 Гласове:
0



 д-р Калоян Методиев

Излезе от печат едно интересно и прелюбопитно изследване - „Поколения и възраст в политиката. Българският преход" от д-р Калоян Методиев. То е първото по рода си в България. На базата на богат емпиричен материал в него се проследяват генерационните смени от избирането на Тодор Живков, през застоя и геронтизацията в БКП, разрива с Горбачов,  бързото изхабяване на поколението на технократите (Луканов, Петър Младенов, Лилов); началото на прехода с уникалното му генерационното струпване в политиката;  ролята на  старите лидери (Москов, Дертлиев, Дренчев, Кюркчиев, Савов и десетки други имена от историческите партии); поколението на 30-те в преходната политика (Желю Желев, Симеон Сакскобурготски, Гиньо Ганев, Виктор Вълков, Жорж Ганчев),  детайлно са разгледани лидерите  на граничното поколение, което реално управлява България по време на прехода (Филип Димитров, Жан Виденов, Ахмед Доган, Ив. Костов, Г. Първанов, Бойко Борисов) и партиите към които те принадлежат; полуграничните и техните характерни черти (Сергей Станишев, Росен Плевналиев). В книгата е проследено формирането на младите през 80-те години (кризата на режима) техните нагласи, интереси, цели.  Направен е детайлен анализ на младежкото недоволство от началото на прехода и в събитията от зимата на 1997, състоянието на младежта по време на прехода, политиките на партиите и на държавата по отношение на младежта. Отделна глава е посветена на пенсионирането в политиката, което, според автора е доста по-различно от обикновенното такова и, според един от изводите спомага за дълголетието заради няколко изброени фактора.  Трудът съдържа и ценна емпирична информация за институциите в страната по време на прехода в биологично-възрастов и генерационен аспект: парламент, министерски съвет, президентство.

Ето само някои от коментарите за книгата:

Изследването на Калоян Методиев е прецизно и синтетично, със забележителен вкус към детайла. С него той полага на българска почва основите на нов клон на познанието - този на генерационната политология. доц.д-р Михаил Груев (историк)

Калоян Методиев открива нова страница, разработва ново направление - възрастова политология, политология на младежта. проф. дфн. Петър-Емил Митев (социолог)

Твърде интересен е опитът за типология на поколенията чрез сравнително-контрастен анализ на по двама най-високопоставени във властта представители на съответната генерация - президенти и министър-председатели. проф. дин. Димитър Луджев (историк)

Специално е  необходимо да се подчертае, че Калоян Методиев вижда историческия процес в развитие, той преодолява много често срещаната практика (особено в политологията) личностите да се появяват с нови биографии, с липсващи цели исторически етапи в живота на личности и поколения. доц. д-р. Мария Пиргова (политолог)

 

ПОКОЛЕНИЯ И ВЪЗРАСТ В ПОЛИТИКАТА. БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД"изд. Фабер, 2012, цена: 19 лева
http://www.onb.bg/index.php?cmd=newsdetail&id=211




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ljubovalkov
Категория: Политика
Прочетен: 59185
Постинги: 34
Коментари: 9
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930